tisdag 9 februari 2010

Beef Jerky

 

Att ha "bärbara" proteiner med sig ter sig ganska enformigt om man bara äter makrill och ägg. Torkat kött går att variera kryddningen på i oändlighet. Antingen blandar du dina kryddor själv eller så kör du genvägen med en färdig rub på påse. Men se upp! Första ingrediensen är ofta socker... Jag använde den här sist - supergott, men som sagt, socker i mängder!!

500-600 g lövbiff
1 påse rub eller ca 0,5 dl blandade kryddor

Sätt ugnen på 50-60 grader. 
Lägg ut köttet på bakplåtspapper på så många plåtar som det krävs. Jag har både provat att platta ut köttet så mycket som möjligt (för att minska torktiden) och låtit lövbiffen vara nästan så tjock som den är. Jag tycker dock att det blir absolut bäst om man behåller tjockleken på köttet. Strö över kryddblandningen och gno in lite grann, vänd köttet och upprepa.
Varmluftsugn är absolut att föredra eftersom den cirkulerar värmen och på så sätt tillåter flera plåtar på en gång. Har du vanlig ugn så kan du eventuellt prova två plåtar. En högt upp och en långt ner. Se till att ha både under- och övervärme på.
Ställ in plåtarna och sätt upp luckan på glänt (jag använder en tändare). Torktiden varierar med ugn och tjocklek på köttet. Nu har jag börjat hitta det bästa sättet att få det perfekt! Givetvis hänger mycket på kryddningen, men även hur torrt det blir spelar in. Sist körde jag 3 timmar för att sedan vända på köttet och köra 3 timmar till. Prova dig fram till bästa tiden för din ugn.

Det ter sig praktiskt att "laga" jerky under nattetid och det går säkert alldeles utmärkt att låta bli att vända för att i stället låta det köra längre tid - kanske upp emot 8-10 timmar. Alternativt så sätter man ugnen på lägsta möjliga och låter den gå medan man sover och vänder på köttet någon timme när man vaknar. Om du har en stektermometer så kan du lägga den i ugnen för att stämma av temperaturen. Det ultimata är under 42 grader, med luckan öppen dvs, för då kommer jerkyn att räknas som RAW FOOD! 
Skär i lagom stora bitar och förvara i lufttätt kärl.

Jag tar och kör en provomgång nu med egen kryddblandning! Återkommer med recept.

1 kommentar:

  1. Berätta om det blev gott och håller det sig torrt länge? Kanske nåt att ha på resa..

    SvaraRadera